بهترین روش پوساندن و فرآوری کود حیوانی
چرا باید کود حیوانی استفاده کنیم؟
یکی از بزرگترین سوالات و معضلات برای کشاورزان و باغداران این است که آیا کود حیوانی باید استفاده شود یا خیر؟!
پاسخ ما به این سوال قطعا مثبت است.
چرا که کود حیوانی یکی از بهترین منابع برای اصلاح خاک و افزایش مواد آلی در آن میباشد. پس کود حیوانی حتما باید مورد استفاده قرار بگیرد . در ادامه مقاله ، به روش ها و نکات مربوط به فرآوری کود حیوانی می پردازیم.
چه نوع کود حیوانی استفاده کنیم؟
انواع کود حیوانی از جمله کود گاوی٫ کود گوسفندی٫ مرغی٫ شتری و…وجود دارد. بهترین نوع استفاده از کود حیوانی در حالت عمومی٫ استفاده از روش ترکیبی میباشد٫ به این صورت که ده واحد کود گاوی ، سه واحد کود گوسفندی، دو واحد کود مرغی و یک واحد کود اسب با هم ترکیب شوند و مورد استفاده قرار بگیرند.
از مزیت استفاده از این روش، غنیتر شدن هرچه بیشتر خاک میباشد. نکتهی قابل توجه این است که هر چه حیوان کوچکتر میشود مانند مرغ یا کفتر کود قویتری خواهد داشت و هر چه حیوان بزرگتر باشد کود آن اصلاحکنندهی بهتری خواهد بود.
نکتهی قابل توجه در فرآوری کود حیوانی این است که هر چه حیوان کوچکتر میشود مانند مرغ یا کفتر کود قویتری خواهد داشت و هر چه حیوان بزرگتر باشد کود آن اصلاحکنندهی بهتری خواهد بود.
مزایای استفاده از کود حیوانی چیست؟
•حفظ و نگهداری رطوبت خاک
• بالا رفتن قدرت جذب عناصر کودی
•غنیتر شدن خاک
•افزایش موجودات زندهی داخل خاک و در نتیجه زنده شدن خاک
•نگهداری بیشتر آب و مواد غذایی درخاکهای ماسهای و سبک
• نرمتر شدن خاک و نفوذپذیری آن نسبت به آب در خاکهای رسی و سنگین
• افزایش مواد آلی موجود در خاک : میزان ایده آل موادآلی داخل خاک دو درصد است . کود حیوانی موادآلی نیم درصدی خاک ایران را به میزان ایده آل نزدیک می کند.
اشتباه رایج در مصرف کود حیوانی چیست؟
رایج ترین اشتباه کشاورزان و باغداران در استفاده از کود حیوانی این است که تفاوتی میان کود حیوانی پوسیده و فراوریشده و کود حیوانی کهنه قائل نیستند. کود حیوانی که مدت طولانی انبار شده و در معرض نور خورشید قرار گرفته، از نظر عناصر کودی ضعیف شده است. همچنین سرشار از آلودگی و ناخالصی هایی مانند علف های هرز، قارچ و… است . بنابراین باید کود حیوانی باید حتما پوسیده و فراوریشده و به صورت تازه و ترکیبی استفاده شود.
بهترین روش فرآوری و پوساندن کود حیوانی
ارزانترین و راحتترین روش فرآوری کودحیوانی، رساندن رطوبت آن کود به میزان چهل درصد میباشد. اگر روش ترکیبی به کار گرفته میشود باید کودها به خوبی با هم ترکیب شده و سپس میزان رطوبت آنها تنظیم شود. تست میزان درست رطوبت کود حیوانی به این صورت است که وقتی مقداری کود را در دست میگیریم دست خیس شود اما آب سرازیر نشود و کود در دست شکل بگیرد.
اگر کود خیلی خشک باشد باید با اضافه کردن آب به آن رطوبت آن را تنظیم کرد.
اگر کود بیش از حد مرطوب باشد باید با هم زدن کود میزان رطوبت آن را کاهش داد.
بعد از تنظیم میزان رطوبت کود ارتفاع تودهی کود را به یک ونیم تا دو متر، عرض آن را به حداکثر سه متر و طول آن را حداکثر به ده متر میرسانیم.
و در آخر، هفت مرتبه و هر مرتبه با فاصلهی زمانی هفت تا ده روز کود را باید مرتبا مخلوط کرد تا دمای آن به چهل تا پنجاه درجه برسد و موجودات مضر داخل کود مانند قارچها و علفهای هرز و… از بین بروند. همچنین این کار کمک میکند اکسیژن کافی به داخل توده کود نفوذ کرده و به زنده ماندن موجودات مفید داخل آن کمک کند .
بعد از اتمام هفت مرتبه هم زدن به مدت دو هفته به کود استراحت میدهیم و سپس کود آمادهی استفاده و فراوری میباشد.
تهیهی کود حیوانی به چهار عامل مهم نیاز دارد:
اکسیژن: با مخلوط کردن کود، اکسیژن مورد نیاز موجودات زنده داخل خاک تامین میشود.
رطوبت: میزان ایدهآل رطوبت ۴۰ درصد است.
حرارت: دمای کود باید به ۵۰ درجه برسد، اما از این حد بیشتر نشود زیرا باعث مرگ موجودات مفید می شود.
موجودات مفید: وجود موجودات مفید در کود برای پوساندن ضروری است.
کلام آخر
برای تهیهی کود حیوانی هیچ نیازی به اضافه کردن ازت، گوگرد، زئولیت و انواع باکتری و قارچ نمیباشد. در صورت نیاز تنها میتوان ده درصد وزن کود به آن کاه و کلش اضافه کرد تا نسبت C به N بهتر رعایت شود و خاک بهتر پوسیده و فرآوری شود.
Hey people!!!
HAVE A NICE DAY